Umanismul

Umanismul

Prin curent literar intelegem gruparea de sciitori si opere care se inrudesc prin numeroase trasaturi comune de ordin artistic si ideologic prin preferinta pentru o anumita tematica si anumite modalitati artistice.

Umanismul s-a manifestat incepand cu secolul 14 in Italia si raspandindu-se in intreaga Europa. Cele doua orase, Roma si Florenta, centre de cultura, au dus la o competitie in urma careia a avut de castigat cultura si arta. In sensul general al cuvantului, prin umanism intelegem preferinta pentru studiul limbilor clasice (latina si greaca) precum si pentru filosofie si literatura.

Reprezentantii umanismului din spatiul european: Dante, Petrarca, Boccaccio, Pico della Mirandola, Leonardo da Vinci, Machiavelli, T.Morus, Erasmus din Rotterdam, etc.

Umanismul romanesc

Influente ale umanismului in spatiul romanesc au patruns mai intai in Transilvania in mediile machiare si germane. Un reprezentant de seama este Nicolaus Olahus. Reprezentantii umanismului romanesc sunt din randul clericilor, ai boierimii si nobilimii: Dosoftei, Varlaam, Ivireanu, Simion Stefan, Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, N.Spatarul si Dimitrie Cantemir.

Trasaturile umanismului romanesc:

  • interesul pentru trecutul istoric
  • rolul educativ al istoriei
  • cercetarea critica a istoriei
  • dorinta de eliberare de sub jugul otoman

Umanismul romanesc a cunoscut perioada de inflorire in secolul 17, insa influente se pot identifica din timpul domniei lui Stefan cel Mare prin folosirea influentelor din arhitectura bizantina si prin vestimentatie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*