Sera din policarbonat: Soluția ideală pentru grădinăritul în toate anotimpurile

sere policarbonat

Creşterea controlată a plantelor şi cultivarea lor indiferent de sezon a devenit o realitate odată cu inventarea serelor. De la producţia de legume, fructe şi până la producţia de flori, serele vor fi alegerile cele mai bune, asigurând condiţii optime de temperatură şi de umiditate, dar şi lumină suficientă pentru dezvoltarea plantelor. Dacă la început aveam serele cu pereţi din sticlă, astăzi cele mai moderne sere au panouri sau pereţi din policarbonat.

Aceste sere policarbonat sunt soluţia ideală pentru grădinărit în orice anotimpuri, fără să îţi faci griji în privinţa siguranţei plantelor, culturii, şi dezvoltării lor normale pe tot parcursul anului. Odată ce ai construit o seră din policarbonat te vei ocupa de plante aşa cum îţi doreşti şi vei avea rezultate bune la final de sezon, fără a investi foarte mult nici în structura ei, dar nici în întreţinere.

De ce să alegi policarbonatul pentru serele din policarbonat moderne pentru grădinărit în toate anotimpurile? Principalele avantaje

Policarbonatul este un material cu proprietăţi excelente, folosit la scară largă pentru sere. Este uşor, rezistent la şocuri, aproape indestructibil, rezistă foarte bine şi la contactul cu razele UV. De ce a fost ales policarbonatul pentru serele moderne? La mijloc este fizica.

Când lumina solară trece prin pereţii din sticlă ai serelor clasice, este refractată, unghiul de intrare în sera are intensitate mare. Dacă avem sera din policarbonat lumina solară este difuză, ea va veni din toate direcţiile simultan odată ce ajunge în interior, nu apare umbra, razele UV sunt blocate în mod natural. Şi aşa plantele ajung să se dezvolte uniform şi să fie înconjurate mereu de lumină de calitate în orice sezon.

Izolarea termică oferită de policarbonat pentru sere este cu 60% mai bună decât în cazul pereţilor din sticlă – plantele se vor dezvolta mai bine, nu mai au nevoie să se rotească după lumină, pentru că au temperatură constantă şi lumină cât le trebuie, de calitate-, nu se sparge sera în caz de impact, nu se zgârie atât de uşor, se construiesc şi mai uşor serele din policarbonat.

Nu contează forma, mărimea serei, cu policarbonatul pot să faci tot ce doreşti în materie de construcţie, poţi să îndoieşti policarbonatul, este uşor de flexat, fiecare panou se poate personaliza după cum doreşte clientul. Într-un final vei avea o seră din policarbonat exact aşa cum ţi-ai dorit şi totul va arăta foarte bine la nivel vizual.

Rama de la sere policarbonat este din lemn, nu din metal ca la serele cu pereţi din sticlă, este uşor de cărat, de aranjat pe locul unde va fi sera, arată şi mai bine interior şi exterior. Costurile sale sunt pentru toate buzunarele, valoarea continuă să crească în timp, deci este o investiţie foarte bună o seră din policarbonat.

Mentenanţă simplă, costuri reduse, rezistenţă mare, prelungirea sezonului de creştere a plantelor, atuuri puternice ale serelor din policarbonat pentru grădinărit în toate anotimpurile

Policarbonatul rezistă excelent la temperaturi extreme, la schimbări dramatice în mediul înconjurător, la accidente umane. Este de 200 de ori mai dur decât sticla, se înlocuiesc uşor panourile care formează structura serelor, nu mai ai nevoie de ajutor specializat de fiecare dată şi de timpi de aşteptare prelungiţi.

Mentenanţa pentru sere policarbonat este una foarte simplă, nu ai pete sau murdărie acumulată rapid ca la sticlă. O dată sau de două ori pe an vei curăţa panourile de la serele din policarbonat, în caz de înlocuire a panourilor multiple nu vei avea probleme deloc la manevrare.

Se curăţă rapid panoul din policarbonat, nu este nevoie de substanţe scumpe şi de foarte mult timp alocat mentenanţelor, trebuie doar să îţi aminteşti să realizezi mentenanţele anuale sau bianuale şi le poţi face singur, asta este vestea cea mai bună.

Se prelungeşte şi sezonul de creştere şi de dezvoltare pentru plante, asta pentru că lumina este difuză şi de o calitate mai bună în astfel de sere policarbonat. În funcţie de nevoi şi de tipul de plante, culturi din sere putem avea panouri din policarbonat transparente, opace, cu diverse nuanţe care să ajute plantele şi mai mult. Pe termen lung, pentru că reţine mai bine căldura, sera din policarbonat va ajuta şi al recuperarea investiţiei iniţiale, prin reducerea costurilor cu facturile la gaze sau energie electrică.

Pe lângă toate aceste avantaje notabile ale policarbonatului în structura serelor putem aminti şi rezistenţa la contactul cu focul, protecţie sporită a culturilor în caz de incendii în apropiere, instalările cu ajutorul unor structuri de dimensiuni mai mari, foarte uşor de pus în operă fără a fi nevoie de o echipă întreagă de specialişti. Structura din lemn este personalizabilă, o adaptezi în funcţie de seră pe care vrei să o construieşti, mai există şi structuri din aluminiu, pentru o rezistenţă mai mare în timp.

Pentru a se evita îngălbenirea suprafeţei serelor din policarbonat se va aplica şi un strat de protecţie împotriva razelor UV, condensarea nu este o problemă dacă aerisirea este de calitate şi este gândită de la început, mai ales ca izolarea este foarte bună.

Când temperaturile sunt prea scăzute, extreme, pe timp de iarnă, va fi nevoie şi de sisteme de încălzire chiar dacă avem sere policarbonat, asta pentru a proteja plantele de stresul temperaturilor scăzute şi a asigura o temperatură optimă pentru dezvoltare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*