Muncitori asiatici: O forță de muncă de încredere în industria românească

Muncitori asiatici

Să găseşti de muncă în România este greu. Dar este şi mai greu să găseşti angajaţi care să poată rezolva sarcinile importante din compania ta, pe care să te poţi baza oricând. Angajatorii români se confruntă de ani buni cu o criză de personal calificat şi de aplicanţi pentru joburi, mai ales cei din industria românească şi din construcţii.

Sunt joburi unde este mult de muncă şi cerinţele sunt mari, este nevoie de efort şi de disciplină, de implicare, însă angajaţii români şi cei apţi de muncă refuză în continuare orice fel de oportunităţi de angajare în ţară în favoarea străinătăţii şi locurilor de muncă de acolo. O soluţie rapidă pentru angajatori a fost recrutarea de forţă de muncă din ţările asiatice.

Dacă este să amintim un domeniu în care muncitorii asiatici au devenit indispensabili şi sunt chiar mai mulţi decât românii acela este domeniul construcţiilor. Să nu uităm şi de industria românească în general, unde avem iarăşi foarte mulţi muncitori asiatici, în general muncitori care vin din ţări mai sărace şi mai slab dezvoltate, Sri Lanka, Nepal, Filipine, Vietnam sau Indonezia şi lista poate continua.

Românii preferă să lucreze în străinătate sau să nu se angajeze, rata şomajului a depăşit 5% în ultimii ani şi se menţine ridicată. Cerinţele salariale prea mari, lipsa pregătirii sau indiferenţa faţă de angajare sunt doar câteva motive pentru care angajatorii români au ajuns să se bazeze pe muncitorii asiatici. Se pot adăuga şi mirajul străinătăţii şi câştigurilor mai mari sau mai rapide, dorinţa de îmbogăţire peste noapte sau cedarea în faţa muncii prea dificile şi orelor prea multe petrecute la locul de muncă.

De ce vin muncitorii asiatici în România şi ce motive au companiile să îi solicite?

Muncitorul asiatic ajunge în România din mai multe motive. Pe de o parte sunt mai multe oportunităţi pe piaţa muncii decât în ţările de origine, locurile de muncă sunt diversificate, aşa că se pot angaja şi pot avea chiar şi două locuri de muncă, dacă pot să le gestioneze cât mai bine pe termen lung fără să ajungă la epuizare.

Pe de altă parte discutăm despre integrarea uşoară, limba şi cultura românească nu sunt chiar atât de dificil de înţeles şi de învăţat, românii sunt dispuşi să îi ajute să se integreze perfect în societate şi chiar să se stabilească aici, să îşi aducă familiile în România.

De ce muncitori asiatici în companii româneşti? Pentru că sunt loiali, au o etică a muncii excelentă, îşi fac treaba bine şi au abilităţi tehnice, sunt… muncitori. Se reduc costurile companiilor pe termen lung pentru că se evita salarii prea mari plătite angajaţilor români – cei din Asia lucrează şi pe salarii mai mici, însă pentru ei sunt suficiente în comparaţie cu salariile din ţările de unde vin.

Alt avantaj major al angajării muncitorilor asiatici în industria românească ţine de experienţa şi calitatea abilităților deţinute. Oamenii veniţi la muncă în România din Asia au deja experienţă, pot învăţa în plus în ţară, sunt dispuşi să înveţe, abilităţile lor sunt suficient de dezvoltate şi latura lor practică este una foarte bună. Cultura asiatică legată de muncă este în favoarea angajatorului român, se pune mare accent pe responsabilitate, punctualitate, respectarea de deadline-uri şi implicare totală.

Munca peste program, de care angajatul român nici nu vrea să audă, motivaţia extrem de puternică de a avea venituri bune, ca să poată trimite şi în ţările de origine, ambiţia, toate vor fi bile albe în ochii angajatorilor români. Nu vor exista nemulţumiri, nu vor exista proteste, munca se va desfăşura fără niciun fel de întreruperi.

Perspectiva angajatorului în context global

Din perspectiva angajatorilor, muncitorii asiatici reprezintă un avantaj major mai ales când se operează pe pieţe globale, multiculturalitatea din companie devine avantaj competitiv foarte puternic. Muncitorii asiatici ştiu şi engleza sau învaţă rapid, alte limbi străine, angajatorii se pot descurca foarte bine în perspectiva unei pieţe globale. În plus, orice muncitor asiatic se integrează imediat în echipă şi lucrează bine alături de muncitorii români, cooperarea este bună în interiorul companiei.

Se rezolvă şi problema penuriei de aplicanţi pentru anumite locuri de muncă, nu mai stai luni întregi să cauţi angajaţii ideali, apelezi doar la firme specializate care aduc muncitori asiatici în ţară şi în cel mai scurt timp ai ocupat toate locurile de muncă vacante din companie.

Populaţia foarte numeroasă din ţările asiatice îţi oferă o bază de recrutare pentru personal calificat uriaşă. Nu mai eşti limitat de piaţă locală şi ştii de fiecare dată că ai oamenii potriviţi pentru joburile tale şi ai de unde alege, dintre sute sau chiar mii de aplicanţi.

Cunoştinţele tehnice solide despre care aminteam anterior sunt punctul forte al multor muncitori asiatici. În industria românească este nevoie de ei şi găseşti oameni foarte greu cu astfel de cunoştinţe în România, deci dacă ai optat pentru ei ai câştigat din start. Te dezvolţi mai rapid, te bazezi pe rezolvarea profesionistă şi foarte rapidă a lucrărilor tale, industria funcţionează per total mai bine şi datorită muncitorilor asiatici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*