…Sushi

De cand ma uit la filme vad ca deseori personajele merg la pranz, cina, intalnire de afaceri, intalnire ‘amoroasa’…. sau orice fel de intalnire la mancat de sushi! M-am pus deci pe facut “research” ca sa aflu mai multe despre sushi asta..

sushiIn primul rand am crezut ca sushi este un fel de mancare bazat pe peste.. m-am inselat. E mancare bazata pe orez acru.. Orezul asta acru se inveleste in peste crud (oceanic) sau niste foite de alge (se cheama “nori”). Deja pare ciudat..

Pestele asta crud se mananca cu sos de soia si cu wasabi (un fel de hrean care nu pisca la limba ci.. la nas) sau imitatie de wasabi (adica hrean normal colorat). Se pare ca e rar ingredientul asta la japonezi si mai improvizeaza si ei.

Japonezii au o cultura tare interesanta. Daca lasi in farfurie se considera ca ai jignit bucatarul.. Deasemenea, betisoarele cu care mananci nu trebuie lasate pe farfurie oricum; ori se pun pe un suport special pentru betisoare, ori pe farfurie de-a lungul ei, nu se lasa sprijinite jumatate pe farfurie, jumatate pe masa…

Singurul lucru care nu ma lasa cu gura cascata (cum ar fi pestele crud..) ar fi ceaiul verde nelipsit de la masa.

Nu cred ca sushi va fi la noi la fel de popular ca si pizza.. nu neaparat din cauza betisoarelor (eu am reusit sa mananc cu ele..) 🙂 dar e un fel de mancare mult prea ciudat.