Solutii antimucegai si ignifugare lemn pentru siguranta constructiilor

Solutii antimucegai si ignifugare lemn pentru siguranta constructiilor

Cu totii stim ca lemnul este un material combustibil adica propaga si întretine focul. Cu toate acestea, caracteristicile sale fac în asa fel încât acesta sa fie un material adaptat constructiei. Structurile din lemn sunt relativ stabile în fata focului. Atacat de flacara, lemnul se consuma lent, conservându-si astfel proprietatile mecanice si, în functie de marimea bucatilor de lemn, se conserva mai mult timp decât alte materiale.

Cum putem preveni riscurile de combustie si de distrugere a lemnului?

  • Eliminând “mâncarea” focului;
  • Îndepărtând lemnul de riscul de incendiu;
  • Ignifugand lemnul cu ajutorul unor solutii ignifugare lemn;

Ignifugare lemnului înseamna tratarea lemnului pentru a îmbunatati tinuta sa la foc. Sulfatul de aluminiu si de potasiu era utilizat de egipteni, greci si mai apoi de catre romani pentru ignifugarea lemnului. De atunci, tehnicile care vizeaza limitarea, întârzierea si chiar eliminarea inflamabilitatii lemnului nu au încetat sa evolueze. În ziua de azi exista pe piata numeroase solutii ignifugare lemn, solutii pe care le regasiti si în oferta unui depozit materiale de constructii.

Aceasta solutie ignifugare consta în tratarea materialului pentru a-l face mai putin inflamabil sau chiar non inflamabil. Se intervine cu alte cuvinte asupra absorbtiei caloriilor sau diminuând cantitatea de oxigen. Rezultatul: întârzierea sau împiedicarea combustiei lemnului.

Metode de ignifigare ale lemnului:

  • Ignifugare în profunzime: aceasta metoda consta în introducerea produselor ignifuge în lemn. Pentru ca produsul sa penetreze lemnul într-un mod cât mai eficient cu putinta, principalele metode folosite sunt: injectia sau înmuierea;

În cazul înmuierii, penetrarea produsului este mai limitata (doar câtiva milimetri). Durata tratamentului variaza de la câteva minute la câteva ore. În functie de esenta lemnului, rezultatele sunt extrem de variate.

În cazul injectiei, se foloseste o autoclava pentru injectarea în profunzime. În functie de esenta lemnului, rezultatele variaza de la câtiva milimetri pâna la masa de lemn pentru pin spre exemplu.

În cazul acestor doua metode, solutiile de ignifugare folosite sunt minerale sau organice.

Solutiile de ignifugare organice sunt produse care arzând degaja gaze inerte (diminueaza proportia de oxigen din aer) sau formeaza un strat tip spuma sau crusta, bogata în carbon si drept urmare greu de ars, extrem de izolanta din punct de vedere termic si cu o rezistenta crescuta la trecerea aerului.

Solutiile de ignifugare minerale sunt saruri solubile în apa care se descompun sub actiunea caldurii absorbind energie.

Ignifugarea prin aplicatie pe suprafata se realizeaza cu ajutorul unor vopsele si se disting doua tipuri: produse etans sau produse intumiscente.