Shh! Vine profu’!

Imi amintesc cu placere de vremurile cand eram la gimnaziu sau liceu. Nu am fost buna prietena cu “cei cool” din clasa, dar am avut prieteni si mai buni, prieteni adevarati, care se uitau la mine, nu la bani sau la “cine e tati si ce masina ma lasa sa conduc”.

liniste cand intra proful in clasaPe langa amintirile frumoase, mai am si unele mai… putin frumoase, printre care: faptul ca de fiecare data (aproape) cand intra proful/profa in clasa, eram certati ca nu faceam liniste…

De multe ori scenariul era cam asa:
galagie. multa galagie si din clasa si de pe coridoare. Se suna de intrare, intram (aproape) toti in clasa si ne asezam in banci. Ne scoatem cartile si caietele pentru ora ce urmeaza si asteptam. Profesorul intarzie. Noi incepem sa vorbim. Vine proful si … scotem o foaie de hartie!

Ok, ceva nu e in regula. Aproape de fiecare data cand proful intarzia (din vina lui/ei! nu e vina elevului ca a intarziat proful la ora…) noi eram amenintati ca dam lucrare. Si nu e corect.

Ce ar trebui sa faca elevul in timul in care proful nu vine la timp la ora (cu toate ca la liceu am fost exact in gura cancelariei…), sa se uite pe pereti? Am precizat ca mi-am facut prieteni buni la scoala, deci am ce vorbi cu ei… Sau poate unii profesori se astepata sa stea elevii cu mainie la spate, gura inchisa si sa respire usor, ca sa nu faca galagie (sau curent…)

E absurd sa ceri elevilor sa nu vorbeasca deloc intre ei decat 10 minute in pauza (care nu e intotdeauna 10 minute, ca multi profesori tin elevii si in pauza ca sa le dea tema sau ca sa isi termine lectia). E la fel de absurd sa se sune de intrare si elevii sa inceapa sa urle ca descreieratii in clasa, asta intr-adevar nu e acceptabil, dar sa le ceri unor oameni care se inteleg bine intre ei sa nu vorbeasca unul cu altul e inuman.