Casele de marcat sunt aparate electronice, special create pentru a inregistra tranzactiile finaciare din cadrul firmelor sau magazinelor care au ca domeniu de activitate vanzarea cu amanuntul. Prezenta caselor de marcat fiscale este de un real avantaj pentru proprietarii de astfel de firme sau magazine, deoarece cu ajutorul lor se pot gestiona destul de usor vanzarile cu amanuntul. Obligativitatea folosirii caselor de marcat fiscale este prevazuta in art. 1 alin. (1) din OUG 28/1999, si se refera la toti operatorii comerciali.
Altfel spus, in cazul in care va hotarati sa va deschideti o mica firma sau magazin in acest domeniu, intocmiti in primul rand documentatia pentru infiintarea firmei, dupa care, neaparat, faceti demersurile necesare pentru a va achzitiona o casa de marcat fiscala, obligatorie pentru un astfel de domeniu. Incercarea de a lucra fara o casa de marcat, va face sa intrati sub incidenta legii fiscale, si tocmai din acest motiv achizitia acesteia trebuia demarata rapid impreuna cu alte obligatii legislative care va revin si care trebuie respectate de catre orice agent economic.
Varietate de tipuri de case de marcat
Piata de profil pune la dispozitia agentilor economici o gama variata de tipuri si modele de case de marcat, care nu de putine ori ii pun in dilema pe cei ce vor sa intre in posesia unui astfel de aparat electronic. Preturile variaza in functie de tipul si marca caselor de marcat, si sunt de regula intre cateva sute si cateva zeci de mii de RON. Toti proprietarii de firme si magazine care au ca domeniu de activitate vanzarile cu amanuntul au obligatia legala sa detina o casa de marcat fiscala, prin intermediul careia sa emita bonuri fiscale clientilor care cumpara diverse produse.
Oricine doreste sa intre in posesia unei case de marcat fiscale, trebuie sa stie ca o poate face doar de la distribuitorii autorizati, acreditati de catre Administratiile Financiare. Ei va pot pune la dispozitie diverse tipuri si modele de case de marcat fiscale, inclusiv produsele complementare de care aveti nevoie. De asemenea, distribuitorii de case de marcat sau agentii service cu care colaboreaza acestia, sunt obligati sa va asigure service-ul acestora, in cazul in care apar anumite defectiuni, sau in cazuri speciale sa asigure chiar inlocuirea aparatului.
Un aspect foarte important pe care trebuie sa il aveti in vedere, dupa ce ati intrat in posesia unei case de marcat fiscale, este reprezentat de faptul ca trebui sa o inregistrati in Registrul de Evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale, registru care se gaseste a organele fiscale la care este arondata casa de marcat sau firma dumneavoastra, si mai apoi instalarea si sigilarea acesteia de catre un agent service si in prezenta unui reprezentat al Administratiei Financiare.
Lasă un răspuns