Beneficiile jocului in aer liber pentru copii

In medie, copiii romani petrec in jur de 15 minute pe zi jucandu-se afara, in aer liber, in timp ce, in fata unui ecran, ajung sa petreaca sapte sau mai multe ore. Iar acest lucru nu este deloc sanatos.

In randurile ce urmeaza iti dezvaluim cateva motive bune pentru care este extrem de important ca parintii sa isi indemne copiii sa se joace afara.

Joaca in aer liber ajuta la o dezvoltare fizica sanatoasa si armonioasa.

Nicaieri nu este mai bine ca afara pentru a alerga, a sari, a te juca cu mingea si cu alte jucarii de exterior. Toate aceste actiuni necesita abilitati motorii care se imbunatatesc daca sunt practicate in timp. Copiii care se joaca afara fac exercitii aerobe si dobandesc diferite abilitati fizice care le pot fi de mare folos ulterior in viata. Totodata, conform studiilor, copiii ard mai multe calorii in aer liber, fapt ce contribuie la prevenirea obezitatii si la intarirea oaselor si a muschilor. Joaca in aer liber stimuleaza productia de vitamina D in organism, ceea ce inseamna oase mai puternice si o probabilitate mai mica de boli cronice.

Contribuie la dezvoltarea cognitiva si sociala / emotionala.

Joaca in aer liber ii ajuta pe copii sa invete sa ia decizii, sa fie sociabili si sa dezvolte alte abilitati comportamentale pozitive. Petrecand mai mult timp liber afara, alaturi de alti copii, ei au sanse mai mari sa fie inventivi, sa exploreze, sa invete despre lumea din jurul lor si sa-si foloseasca propriile abilitati. Interactionand si jucandu-se cu fratii sau prietenii, copiii isi imbunatatesc abilitatile de comunicare, cooperare si de organizare. In plus, aerul proaspat si joaca reduc nivelul de stres.

Imbunatateste abilitatile senzoriale.

Conform unui studiu de optometrie si stiinta a vederii, copiii care se joaca in mod regulat afara dezvolta o vedere la distanta mai buna decat copiii care se joaca mai mult in interior. Prescolarii, in special, invata lucruri noi prin simturi. Gandeste-te la incantarea unui copil mic atunci cand vede animale noi (vedere), cand se opreste sa miroasa o floare (miros si atingere), cand urmareste apa atunci cand calca intr-o balta (auz si atingere) sau cand gusta un fruct dintr-un copac (gust). Pe de alta parte, copiii care stau mereu lipiti de ecrane folosesc doar doua simturi (auzul si vederea). Acest lucru poate afecta negativ dezvoltarea abilitatilor perceptive.

Joaca afara aduce fericire si creste imunitatea.

Lumina exterioara stimuleaza glanda pineala. Aceasta parte a creierului este vitala pentru a ne mentine sistemul imunitar puternic si pentru a ne face sa ne simtim mai fericiti. Nu in ultimul rand, copiii care petrec mult timp in natura au sanse mai mari sa ajunga adulti care apreciaza si protejeaza mediul inconjurator.