A sfatui sau a nu sfatui?

Va place familia voastra? Da si mie. Sunt minunati, niste oameni exceptionali. Dar stiti pentru ce ii apreciez cel mai si cel mai mult? Pentru ca binevoiesc sa dea sfaturi. De cele mai multe ori, toti o fac in acelasi timp, sa nu cumva sa vina altul cu acelasi sfat inaintea lui. E mai sigur asa, sa vorbeasca unii peste altii. Dar cum altfel sa simti ca esti cu familia daca nu asculti 3-4 voci, tipand care mai de care mai tare (sa intelegi tu cel sfatuit ca sfatul X e cel mai bun deoarece este racnit mai tare).

Sa va dau un exemplu. Eu momentan ma straduiesc sa imi iau carnetul (o sa povestesc si despre cat de geniale’s cartile de chestionare in zilele care urmeaza) si ca sa-mi dea incredere in mine, de la casa pana la soseaua principala (cam vro 3 km) conduc eu. Daca merg doar cu taica-miu, nu-i mare branza ca drumul e in general liber si daca vine vro masina din sens opus ma sperii si trag pe dreapta; dar atata timp cat nu o zgarii sau lovesc nu aud comentarii din partea lui.

Acuma…distractia e cand mai merge cineva cu noi (matusa, var, nenea de’a venit sa ne ajute etc in genere inca doua persoane). Din momentul in care am pornit motorul pana ma dau jos incep SFATURILE : ” mergi mai pe dreapta”, “nuuuu mergi bine stai asa” “da ia descurca-te singura” “deci, dai drumul USOOOOOR la ambreiaj, apesi USOR acceleratia *BUF (moare motoru’) aaa ai dat prea repede drumul la ambreiaj… si mai multa acceleratie!”.

Eu sunt o fire emotiva, si se cam vede la volan treaba asta.La inceput, cand imi murea motorul de vro 10 ori pana sa reusesc sa plec de pe loc, intotdeauna aveam in masina : o persoana care statea in spatele meu si imi vorbea calm, si explica ce trebuie sa fac; o persoana in dreapta mea care trebuia neaparat sa urle si musai inca cineva care sa tipe la toti sa ma lase in pace. Dar dupa ziua de ieri, am ajuns la urmatoarea concluzie : cand sunt singura sau cu inca o persoana doar, NU imi mai moare motorul, nu o mai bruschez, nu merg stramb, nu mai iau gropile de zici ca rup masina.

Deci in concluzie, daca vreti sa ajutati un noob in condus, si vedeti ca greseste in continuare desi tot ii explicati ce trebuie facut, probabil a inteles din prima si ar fi mai de ajutor sa NU mai sfatuiti.