OTDR

Certificarea fibrei optice extinse sau de Nivel 2 completeaza testarea de Nivel 1, prin adaugarea unui reflectometru optic (OTDR)  de la un capat la altul. Un grafic OTDR reprezinta o semnatura grafica de atenuare a unei fibre optice de-a lungul lungimii sale. Puteti vedea astfel practic care sunt performantele componentelor de legatura, cum se comporta acestea, cum functioneaza (cabluri, conectori si racorduri), precum si calitatea instalatiei prin examinarea non-uniformitatilor in urma OTDR-ului. Acest test de fibra optica atesta faptul ca manopera si calitatea instalarii se potriveste cu proiectul si specificatiile de garantie pentru aplicatii actuale si viitoare.

Un grafic OTDR ajuta la descrierea evenimentelor individuale care pot fi de multe ori invizibile atunci cand se realizeaza doar un test de nivel 1 de pierdere/ lungime. Prin urmare, doar cu o verificare a fibrei optice complete, instalatorii pot avea o imagine mai generala si mai pertinenta asupra instalatiei de fibra optica, iar proprietarii de retea pot avea dovada unei instalari de calitate.

Mentinerea performantei infrastructurii de fibra optica

OTDR-urile sunt de asemenea, utilizate pentru a mentine performanta instalatiei de fibra optica. Un OTDR va permite sa vedeti mai multe detalii afectate de instalarea cablurilor. Un OTDR arata harta cablarilor si poate ilustra calitatea terminatiilor, localizarea erorilor. Un OTDR poate de asemenea sa ofere diagnosticare avansata pentru a izola un punct de eroare care ar putea impiedica buna functionare a intregii retele. De asemenea, un OTDR permite identificarea problemelor de-a lungul lungimii unui canal, probleme ce pot afecta fiabilitatea retelei pe termen lung. OTDR-urile descriu caracteristici cum ar fi uniformitatea atenuarii si rata de atenuare, lungimea segmentelor, localizarea si pierderea de insertie a conectorilor si a racordurilor, dar si alte evenimente cum ar fi curbe ascutite care ar fi putut fi omise in timpul instalarii cablurilor.

Cand va decideti care OTDR se potriveste cel mai bine cu nevoile dumneavoastra, inginerii de retea ar trebui sa se asigure ca respectivul echipament este prevazut cu anumite functionalitati, cum ar fi certificare de pierdere – lungime, imagine de canal/ eveniment, capacitati de masurare a puterii, o interfata usor de utilizat si de inteles, optiuni de folosire la distanta. In plus, un OTDR bun este acela care furnizeaza un mijloc sigur de documentare a rezultatelor.

Exista pe piata o serie de OTDR-uri prevazute cu soft special, capabil de testari si rezolvari de probleme care pot asigura o buna functionare a retelei de cablare.

Cu aceste dispozitive speciale, inginerii de retea au capacitatea interna de a efectua inspectii, verificari, certificari, depanari si documentatii pertinente cu privire la cablarea de fibra optica. Toate cu ajutorul unui singur instrument, un OTDR usor de utilizat.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*